Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Omstreden docent HvA zit al maanden thuis

8 maart 2011, 12.30 uur · Aangepast 10 maart 2011, 09.15 uur

De docent van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) die vrouwen geen hand meer wil geven, zit vanwege alle ophef al sinds november thuis.

Het is de wel de bedoeling dat de docent weer aan het werk gaat. De HvA wil hem herplaatsen en heeft hier ook een adviseur voor ingehuurd, zo laat een woordvoerder weten.

De man besloot na een bedevaartsreis naar Mekka dat hij vrouwen geen hand meer wil geven. Het college van bestuur had hier geen bezwaar tegen, onder meer omdat de docent dames wel respect betuigt door ze met een buiging te begroeten. Een behoorlijk aantal studenten, de centrale medezeggenschapsraad en burgemeester Eberhard van der Laan hadden hier echter fikse kritiek op.

Hoewel het college van bestuur de man steunde, zit hij sinds november thuis. Dit vanwege de ophef die was ontstaan.

De man gaat de komende tijd diverse gesprekken voeren met collega’s en een delegatie studenten. Dat moet volgens de woordvoerder van de HvA uitwijzen of er sprake is van ,,een werkbare situatie’’. Dat is volgens het college van bestuur belangrijk, ook al is het nog steeds van mening dat het tonen van respect niet per definitie het geven van een hand inhoudt.

De ingehuurde adviseur, Febe Deug, werkte eerder als docent vrouwenstudies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is bij alle gesprekken aanwezig. Mogelijk gaat de docent per 1 april weer aan het werk.

De HvA gaat over enige tijd een reeks gesprekken en debatten organiseren over de omgang met culturele verschillen.