Start van hoofdcontent

Stad

nl

Joden, christenen en moslims hand in hand

13 maart 2011, 18.14 uur · Aangepast 15 maart 2011, 09.49 uur

Ongeveer tweehonderd moslims, christenen, joden en humanisten hebben elkaar zondag in De Pijp de hand gereikt. Ze vormden een menselijke keten tussen een moskee, een synagoge en een kerk.

Zij wilden zich daarmee uitspreken tegen onverdraagzaamheid tussen religies vanuit de samenleving en de politiek. Ook wethouder Andrée van Es (diversiteit, GroenLinks) was aanwezig. ,,Onverdraagzaamheid in deze stad wordt niet geaccepteerd'', zei ze. ,,We werken keihard om de voedingsbodem voor discriminatie weg te werken, en daar hebben we uw steun voor nodig.''

Voorgangers van de Selimeyemoskee, de Gerard Dou Synagoge en de Oranjekerk kregen de heilige boeken van de andere religies aangeboden. ,,Het is geweldig dat wij deze boeken, waar zo vaak het woord barmhartigheid in voorkomt, delen'', zei dominee Julia van Rijn van de protestante kerk in Amsterdam.

Het initiatief voor de actie komt van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam, Platform Dialoog in Actie en Platform Racisme en Uitsluiting/Joods-Marokkaans Netwerk Amsterdam.

De initiatiefnemers zeggen dat vijandige uitingen tegen aanhangers van bepaalde geloven ,,steeds scherpere en onrustbarender vormen'' aannemen. Vooral moslims, maar ook joden hebben daar volgens hen last van. Zij noemen dit ,,funest voor de harmonie en saamhorigheid in de samenleving.'' De actie werd zondag afgesloten met een bijeenkomst in de Vredeskerk, die ook in De Pijp ligt.