Stad

Strooizand met botten gebruikt in parken Oost

15 maart 2011, 00.44 uur · Aangepast 16 maart 2011, 13.18 uur

Whatsapp

Door een blunder in stadsdeel Oost zijn menselijke resten uitgestrooid in het Flevopark en Park Frankendael. Het gaat om botten afkomstig van begraafplaats De Nieuwe Ooster.

Het Flevopark en Park Frankendael worden elk jaar bestrooid met zand om het gras gezond te houden. Normaal gesproken koopt het stadsdeel dat in bij een groothandel, maar door nog onbekende oorzaak is dit jaar een partij zand gebruikt dat bij De Nieuwe Ooster tijdens werkzaamheden voor een nieuw kantoor was opgegraven.

Tijdens de werkzaamheden was de aannemer op onbekende graven gestuit. Al het werk is direct stilgelegd, maar in de tussentijd werd een deel van het opgegraven zand per abuis aangemerkt als strooizand en is het eind vorige week in het Flevopark en Park Frankendael uitgestrooid. Tussen het zand zaten menselijke resten. Het gaat om botten uit algemene graven uit uiterlijk 1974.

De fout werd vrijdag ontdekt. De parken zijn sindsdien afgezet. Verantwoordelijk wethouder Nevin Özütok laat in een reactie aan AT5 weten de gang van zaken ten zeerste betreuren. "Er is direct een team ingezet om de parken meter voor meter uit te kammen, maar dit had nooit mogen gebeuren."

Özütok heeft maandagavond de deelraad ingelicht over de situatie. Onderzocht wordt nog hoe dit heeft kunnen gebeuren. Het opruimen van de botten in de twee parken zal in ieder geval tot dinsdag duren. Directeur Marie-Louise Meuris van begraafplaats De Nieuwe Ooster roept mensen in de tussentijd op eventueel gevonden botten terug te brengen, zodat deze opnieuw begraven kunnen worden.

Whatsapp