112

NL
V

UPDATE: Britse verdachte dood door drugs

15 maart 2011, 11.23 uur · Aangepast 16 maart 2011, 18.29 uur

Opnieuw blijkt een tot nu toe onbekend gebleven verdachte in de Amsterdamse zedenzaak te zijn overleden.

Het gaat om een 24-jarige Britse man. Hij overleed in oktober 2010 in Engeland aan een hartstilstand na het nemen van (party)drugs. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdagavond bekendgemaakt.

De man zat eerder in Engeland vast voor een zedendelict, maar werd op borgtocht vrijgelaten. Hoewel hij het land niet uit mocht, wist hij op uitnodiging van Robert M. toch naar Nederland te reizen. Daar heeft hij samen met M. een van diens oppaskinderen misbruikt. De recherche kwam de Brit op het spoor nadat beelden van hem op M.'s computer waren gevonden.

Vorige week werd bekend dat een 50-jarige verdachte uit Brabant zelfmoord heeft gepleegd. Justitie verdacht de man van voorbereidende handelingen voor poging tot ontucht. Ook deze verdachte kwam in beeld op basis van gegevens op Robert M.'s computer. De Brabander bleek met M. te hebben gechat.

Bij veel betrokken ouders leefde al langer de vrees dat M. niet altijd alleen was als hij op hun kinderen paste. Zo was het hen bijvoorbeeld opgevallen dat op avonden dat M. was geweest er opvallend veel frisdrank was gedronken.

Robert M. staat aankomende donderdag voor het eerst voor de rechter. In de zwaarbeveiligde Bunker in Osdorp dient dan de pro-formazitting tegen hem. Ook M.'s echtgenoot Richard van O. moet dan voorkomen.