Start van hoofdcontent

Stad

nl

Van O: 'Ik zal altijd van Robert M. blijven houden'

17 maart 2011, 13.55 uur · Aangepast 21 november 2011, 10.58 uur

Richard van O. zal altijd van Robert M. blijven houden. "Hij blijft mijn echtgenoot." Dat zei Van O. donderdag in een verklaring die hij oplas in de rechtszaal.

De verklaring van Van O. duurde ongeveer vijf minuten. Hij maakte een licht geëmotioneerde indruk, maar sprak met geen woord over eventueel berouw.

Volgens Van O. is hij door de "extreme" media-aandacht voor de zaak bij voorbaat al veroordeeld. Hij zei doodsbang te zijn dat hij nooit meer terug kan keren in de maatschappij. "Ik zit al ruim honderd dagen vast, zonder dat ik contact heb met de buitenwereld. Ik durf ook niks meer, zelfs geen contact meer opnemen met mijn beste vrienden. Door de media-aandacht ben ik doodsbang geworden."

Van O. is alles kwijt, zo gaf hij aan: zijn baan, zijn huis en zijn vrienden. Hij is op de hoogte van de verdenking tegen Robert M., maar verklaarde zijn echtgenoot trouw te blijven.

De rechtbank heeft besloten Van O.'s voorarrest te verlengen tot de volgende pro-formazitting. Op 31 maart wordt verder besloten of hij voor observatie wordt opgenomen in het Pieter Baan Centrum. Het Openbaar Ministerie had daarom gevraagd.

Eerder tijdens de zitting had Van O.'s advocaat H. van Kregten gezegd dat zijn cliënt inziet dat hij foutief heeft gehandeld door in het verleden een minderjarige jongen kort te masturberen. Tijdens zijn verklaring zei Van O. daarover alleen maar dat hij is geschrokken van de voorlopige ten lastenlegging.