Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Joodse Gemeente wil koosjer slachten

10 april 2011, 17.50 uur · Aangepast 12 april 2011, 18.50 uur

De Joodse Gemeente Amsterdam wil vasthouden aan eeuwenoude tradities en koosjer blijven slachten.

Dat schrijft de Joodse gemeente in een brief aan premier Rutte die zondag is verstuurd. Binnenkort wordt in de Tweede Kamer een wetsvoorstel behandeld dat een einde wil maken aan het onverdoofd ritueel slachten van dieren. Evenals voor moslims vormt ritueel slachten voor joden een onlosmakelijk onderdeel van hun religie.

In de brief wijst de voorzitter van de Raad der Nederlandse Israëlitische Hoofdsynagoge (NIHS) erop dat de Joodse gemeenschap dit jaar 375 jaar bestaat en is geïntegreerd in de Nederlandse samenleving. "De Joodse godsdienst staat alleen toe dat 'niet bedwelmd geslacht' vlees koosjer is. Het wetsontwerp wil aan het niet-bedwelmd slachten een einde maken. Voor de Joden is dit een onoverkomelijk probleem'', aldus voorzitter Chanan Hertzberger.

"De jood heeft niet de mogelijkheid om bij gebrek aan koosjer vlees dan maar niet-koosjer vlees te eten. Voor onze gemeenschap betekent deze beperking van onze vrijheid een onacceptabel verbod'', aldus de brief. Vorige week lieten het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom en het College van Rabbijnen al weten dat het onverdoofd slachten niet op dieronvriendelijke wijze gebeurt.