Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Ajax-fans richten ravage aan bij Stedelijk

18 mei 2011, 17.49 uur · Aangepast 5 mei 2017, 15.35 uur

Het Stedelijk Museum heeft voor tonnen schade opgelopen tijdens de huldiging van Ajax zondag op het Museumplein.

Ondanks dat het museum door aannemer VolkerWessels met extra hekken was beveiligd, wisten tientallen supporters via de steigers op het dak te klimmen. Daar richtten zij voor waarschijnlijk honderden duizenden euro's vernielingen aan.

Zo zijn onder meer 25 ramen ingeslagen, hoogwerkers vernield en stukken dakbedekking losgetrokken. Ook is een bouwkeet gesloopt, zijn er onderdelen van apparatuur gestolen en ligt het PVC-dak bezaaid met ingebrande peuken. "De schade was zo groot dat afgelopen maandag bijna niemand aan het werk kon", zo zegt een van de betrokken bouwvakkers tegen AT5. Het herstellen van de vernielingen gaat weken duren.

De gemeente laat in een reactie weten dat de schade wordt geïnventariseerd. Hoe hoog de kosten precies zijn en wie ervoor moet opdraaien, wordt nog bekeken.

De veelgeplaagde renovatie van het Stedelijk was net weer op gang gekomen na het faillissement van aannemer Midreth. De bouw werd overgenomen door VolkerWessels, dat heeft beloofd de renovatie over een jaar af te hebben. De werkzaamheden gaan de stad wel 5 miljoen euro extra kosten.