Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Verbijstering over weigerambtenaren

25 mei 2011, 15.11 uur · Aangepast 27 mei 2011, 12.50 uur

Bij de gemeente Amsterdam werken twee ambtenaren die weigeren homo's te trouwen.

Dat blijkt uit de antwoorden van het College op vragen van Trots. Amsterdam heeft in totaal 478 ambtenaren van de burgerlijke stand en buitengewone ambtenaren die bevoegd zijn huwelijken te voltrekken. Twee van hen weigeren op principiële gronden om homo's te trouwen, zo blijkt.

Sinds 2007 zijn ambtenaren verplicht om partners van gelijke sekse te huwen, maar de twee weigerambtenaren zijn voor die tijd al bij de gemeente komen werken.

VVD-raadslid Frank van Dalen is verbijsterd over de situatie. "In een inventarisatie van het COC in 2007 liet de gemeente aan de homobelangenorganisatie nog trots weten geen enkele weigerambtenaar binnen de gemeentegrenzen te hebben", zo schrijft de oud-voorzitter van het COC op zijn blog. "Of de gemeente wilde toen goede sier maken, of er iets anders goed mis gegaan."

Van Dalen wil dat de twee weigerambtenaren andere taken krijgen. Ook moet Amsterdam door het COC worden geschrapt uit de lijst met weigervrije gemeenten.

UPDATE: Navraag van AT5 leert dat de ambtenaren in Nieuw-West werken. Ook wethouder Personeelszaken Eric van der Burg is niet blij. "Dit is onacceptabel. Ik vind het niet kunnen, maar helaas kan ik er niets tegen doen", zo laat hij weten in een reactie.