Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Renovatie Oostlijn nu alweer een chaos

26 mei 2011, 12.31 uur · Aangepast 28 mei 2011, 13.20 uur

Opnieuw zijn er grote fouten gemaakt bij de renovatie van de Oostlijn, de metrotunnel tussen Centraal Station en het Amstelstation.

Dat moest verantwoordelijk wethouder Eric Wiebes donderdag bekennen aan de commissie Verkeer. De aannemer houdt zich niet aan de werktekening, waardoor sommige werkzaamheden zijn stopgezet. Ook zijn er abusievelijk oude bouwtekeningen gebruikt, zijn boorplannen niet op orde en heeft de aannemer wijzigingen doorgevoerd die niet vooraf zijn goedgekeurd.

In de tunnel wordt sinds begin deze maand gewerkt aan de brandveiligheid. Het werk had eigenlijk vorig jaar al moeten gebeuren. Toen werd het metroverkeer tussen CS en Amstel vijf weken stilgelegd, maar door ruzie met de aannemer kwam daar niets van terecht. De aannemer van nu is overigens dezelfde als die van vorig jaar.

De politieke reacties zijn vernietigend. "Onacceptabel dat het twee keer op rij misgaat", foeterde Ivar Manuel van D66. De SP wilde namens Remine Alberts weten "welke druiloor" verantwoordelijk is voor de nieuwe problemen.

Wiebes benadrukte dat de reizigers er vooralsnog niets van zullen merken, maar dat de planning er wel door in gevaar komt. Vanaf 23 juli wordt het metroverkeer in ieder geval weer zes weken stilgelegd. Die onderbreking was al gepland. Mogelijk moet er nu in de weekenden en na de zomer worden doorgewerkt.