Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Van der Laan twijfelt aan massa-evenementen

26 mei 2011, 21.38 uur · Aangepast 9 december 2011, 10.44 uur

Burgemeester Eberhard van der Laan vindt het tijd voor een fundamentele discussie over massa-evenementen in de stad.

Dat zegt hij donderdag in het  AT5-programma Het Gesprek met de Burgemeester. Van der Laan wil de discussie naar aanleiding van de ervaringen met Koninginnedag en de huldiging van Ajax op het Museumplein.

Daar kwamen respectievelijk 800.000 en 100.000 mensen op af. Hoewel grote incidenten uitbleven, maakt de burgemeester zich zorgen over het hufterige gedrag van veel feestvierders. "In zo'n grote groep zijn er aardig wat mensen die te veel drinken en te veel pilletjes ophebben en die lijken te willen dat het uiteindelijk misgaat." Hij noemt als voorbeeld het feit dat de ambulance op Koninginnedag 575 keer moest uitrukken omdat iemand zich in coma had gedronken. Maar ook de vernielingen en het gedrang tijdens de huldiging.

Van der Laan vindt het daarom tijd voor een goed gesprek tussen alle betrokken partijen in de stad over hoe dit soort grote evenementen in de toekomst moet worden georganiseerd. "Want dit is niet iets van de burgemeester of de gemeenteraad alleen, dit is iets van onze samenleving."

Bekijk de hele aflevering van Het Gesprek met de Burgemeester hier terug.