Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Rel rond ambtenaar die Bin Laden 'verheerlijkte'

27 mei 2011, 12.02 uur · Aangepast 29 mei 2011, 15.38 uur

Er is ophef ontstaan rond Mohamed Azahaf, een medewerker van Stadsdeel Oost, die zich in het verleden lovend zou hebben uitgelaten over Osama Bin Laden en de moord op Theo van Gogh.

De vermeende uitspraken werden deze week opgerakeld door oud-Parool-journalist Carel Brendel en overgenomen door columnist Theodor Holman.

Azahaf was ten tijde van de moord op Van Gogh medewerker van jongerencentrum Argan. Tegenwoordig werkt hij als projectleider vervreemding en polarisatie onder stadsdeelvoorzitter Fatima Eltaik. Een dag voor de moord op Van Gogh zei Azahaf volgens Brendel over Osama Bin Laden: "Een ware moslim, een echte strijder, een voorbeeld voor de moslims. Moge Allah hem genadig zijn en een plek voor hem gereed maken in het mooie en geweldige paradijs." Direct na de moord zou Azahaf op een Marokkaans forum hebben geschreven: "Joepie wat ben ik vandaag zo vrolijk, oh zo vrolijk ben ik nog nooit geweest."

Stadsdeel Oost laat vrijdag in een verklaring weten dat de uitspraken volgens Azahaf deels uit hun verband zijn gerukt en deels niet waar zijn. "Ook erkent hij in die tijd een aantal uitspraken gedaan te hebben waar hij niet langer achter staat. Op een uitnodiging van hem tot dialoog met Brendel wordt niet gereageerd."

Het stadsdeel prijst Azahaf verder nadrukkelijk voor zijn werk. "Azahaf is van groot belang als bruggenbouwer die werkt aan het bevorderen van wederzijds begrip tussen moslims en niet-moslims. In zijn doen en laten stimuleert hij juist het tegengaan van radicalisering en het aangaan van de dialoog in een multiculturele maatschappij."