Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Vertrouwelijke info Oost 'gekraakt'

11 juni 2011, 13.14 uur · Aangepast 14 juni 2011, 11.39 uur

Vertrouwelijke raadsdocumenten van stadsdeel Oost zijn onbedoeld toegankelijk geworden. Weblog GeenStijl zegt de inlogcode te hebben waarmee alleen raadsleden bij de vertrouwelijke documenten kunnen komen.

In de dossiers staat gevoelige informatie over onder andere muziekcentrum MuzyQ, een hoofdpijndossier van stadsdeel Oost. De inlogcode om bij de informatie te komen was volgens GeenStijl verrassend eenvoudig.

Volgens een van de vertrouwelijke stukken zou het muziekcentrum het stadsdeel zoveel kosten dat de reserves van het stadsdeel slinken tot onder de verplichte reservenorm van 10 procent. Deze zouden vervolgens moeten worden aangevuld door nog meer te bezuinigen. 

MuzyQ kostte 26 miljoen euro en kon worden aangekocht door een garantstelling van het stadsdeel, vijf jaar geleden. Eind september 2010 werd bekend dat het stadsdeel niet maximaal een risico liep van negen miljoen euro, zoals de deelraad in 2005 was gegarandeerd, maar van rond de dertig miljoen euro.

In oktober 2010 bleek dat de verhuur van de muziekstudio´s erg tegenviel. Daarom maakte het centrum aanspraak op de bankgarantie en dat betekende een miljoenenstrop voor stadsdeel Oost. Naar aanleiding daarvan stapte de PvdA Oost uit de coalitie en trad stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik af. Haar werd verweten dat zij de financiële problemen rond het project bagatelliseerde. In november werd de coalitie weer gelijmd en keerde Elatik terug als stadsdeelvoorzitter.