Start van hoofdcontent

Cultuur

NL
V

'Beauty contest AT5 mag helemaal niet'

14 juni 2011, 17.07 uur · Aangepast 14 juni 2011, 22.02 uur

De zogenaamde beauty contest die op voorspraak van de gemeenteraad wordt georganiseerd over de Amsterdamse nieuwsvoorziening, is in strijd met de mediawet.

Dat schrijft AT5-directeur Ton F. van Dijk in een formele brief aan verantwoordelijk wethouder Carolien Gehrels. De gemeente, die Van Dijk aanschrijft als aandeelhouder, gaat alleen over het al dan niet vertrekken van subsidie. "Simpel gezegd: De mediawet voorziet in de inhoudelijke bescherming van AT5 in zijn relatie met de gemeente, die naast subsidieverstrekker ook object van journalistieke werkzaamheden is. Juist daarom geldt: De keuze voor de lokale nieuwszender is een aangelegenheid waar de gemeente iedere schijn van bemoeienis dient te vermijden."

Van Dijk wijst Gehrels er nog maar eens op dat de zendmachtiging voor de lokale nieuwsvoorziening nog niet zo lang geleden door Salto- "de wel daartoe wettelijk gemachtigde instantie"- aan AT5 is verleend tot 2015. "AT5 is juridisch gezien de enige partij, die in Amsterdam de publieke taak heeft om nieuws te brengen. Tot 2015 is er geen enkele ruimte om dat door een andere partij te laten doen, laat staan dat de gemeente daar op enigerlei wijze sturend in mag optreden."

De gemeenteraad besloot in december vorig jaar meerdere partijen de gelegenheid te geven met een plan te komen voor de lokale nieuwsvoorziening per 2013. Daarop meldden tien geïnteresseerde partijen zich aan, waaronder RTV N-H, AVRO, Het Parool en SBS. Morgen bespreekt de gemeenteraad de kwestie.

Ton F. Van Dijk Aan Wethouder Gehrels