Start van hoofdcontent

Stad

nl

Krakers Schijnheilig boos over ME-geweld

6 juli 2011, 11.30 uur · Aangepast 6 juli 2011, 13.29 uur

Onnodig, overtrokken en schandalig. Dat vinden de krakers Schijnheilig van het politieoptreden bij de ontruiming gisteren.

De krakers beklagen zich over het in hun ogen excessieve geweld dat bij de ontruiming werd gebruikt. "De beelden van journalisten zeggen genoeg. Ook arrestaties, waar mensen van de grond werden gehaald, gingen gepaard met hevig geweld. De politie bewees zichzelf zo als een slechte gesprekspartner en een onnodig gewelddadige zootje", zo schrijft Schijnheilig in een persbericht. “Men was overduidelijk uit op een rel en zou het feestje niet laten bederven door een stel vreedzame krakers,” aldus kraker David van der Bree.

Rond de ontruiming werden in totaal 150 mensen aangehouden, van wie tien voor openlijke geweldpleging. ME'ers werden bekogeld met verf, flessen en schuimbommen. "Als er al een aantal flesjes door de lucht zijn gegaan, dan was dat in reactie op het extreme politieoptreden", aldus de krakers zelf. En dat ze het pand van binnen hadden ondergespoten met schuim was in het kader van "een expositie".

Over het cultureel centrum Schijnheilig aan de Passeerdersgracht was de laatste tijd veel te doen. De gebruikers van het pand hebben nog tot het laatste moment met de eigenaar, de Rijksgebouwendienst, geprobeerd tot een oplossing te komen om tijdelijk te kunnen blijven zitten, maar dit is niet gelukt. Het pand is gistermiddag overgedragen aan de Rijksgebouwendienst.