De 'Reguliers' moet weer spannend worden

Burgemeester Eberhard van der Laan heropent donderdag officieel de Reguliersdwarsstraat. De uitgaansgelegenheden Eve, Havana en Ludwig II openen dan tegelijkertijd hun deuren.

Mede door het overlijden van horecamagnaat Sjoerd Kooistra, die veel homokroegen in Amsterdam bezat, sloten veel bekende bars en clubs in de straat vorig jaar hun deuren. Sinds een paar weken is homobar Soho weer open. Wat voorheen Arc heette, is voortaan Eve. April is omgedoopt tot Ludwig II. De Exit is nog dicht, Taboo is gewoon open.

Naast de burgemeester zijn ook wethouder Carolien Gehrels en Heinekendirecteur Wouter Fijnaut van de partij. Na de officiële heropening om 17.00 uur kunnen gasten te midden van roze ballonnen en slingers genieten van een buitenfeest met dj's en dansers. Rond 20.00 uur treden radiodj's Coen Swijnenberg en Sander Lantinga op met een speciale Homo 100-mix.

De straat tussen het Koningsplein en het Rembrandtplein is sinds de jaren '80 het centrum van de Amsterdamse homoscene. "Maar als je nu in de Reguliers rondloopt, is het vrij rustig", zei een woordvoerder van de ondernemers in de straat. "De laatste jaren is er niet zo veel te doen."

Naast de instorting van het Kooistra-imperium noemt hij als oorzaken hoge prijzen in de horeca en geweld tegen homo's. "Politie en gemeente hebben maatregelen genomen door homogeweld zwaarder te straffen en vaker te surveilleren. Nu is het aan de ondernemers om iets te doen."

De zegsman wil dat uitgaan in de straat weer spannend wordt. "Zo is er in de Havana een douchecabine gemaakt waar professionele dansers in mooie zwembroeken dansen. De nieuwe interieurs zijn moderner. Amsterdam moet weer het middelpunt van de gay uitgaansscene worden, ook internationaal."

Tijdens de Gay Pride, van 30 juli tot en met 7 augustus, moet de Reguliersdwarsstraat weer volop in bedrijf zijn.