Start van hoofdcontent

Stad

nl

Krakers terecht in vreemdelingendetentie

25 juli 2011, 17.12 uur · Aangepast 27 juli 2011, 15.14 uur

Zes krakers die enkele weken geleden werden aangehouden na de ontruiming van kraakpand Schijnheilig, zijn terecht in vreemdelingenbewaring geplaatst.

Dat oordeelde de rechtbank in Utrecht vandaag. De zes weigerden mee te werken aan het vaststellen van hun identiteit en nationaliteit en de gevolgen daarvan zijn volgens de rechtbank "voor eigen rekening en risico".

Het zijn de laatsten die nu nog in vreemdelingendetentie zitten. Begin deze maand werden in totaal 150 krakers en sympathisanten opgepakt na de ontruiming van Schijnheilig. Ruim vijftig weigerden hun identiteit bekend te maken en werden in vreemdelingenbewaring gezet. GroenLinks was daar verbaasd en verontwaardigd over, zei fractievoorzitter Marieke van Doorninck.

Omdat hun identiteit niet is vastgesteld, wordt er vauit gegaan dat deze personen vreemdelingen zijn, aldus de rechtbank. De IND besloot terecht dat de zes in vreemdelingendetentie moesten, vindt ze. Er is voldoende gebleken dat de zes "de voorbereiding van de terugkeer of de verwijderingsprocedure ontwijken of belemmeren".