Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nog enkele leden Molukse motorclub vast

31 juli 2011, 13.40 uur · Aangepast 2 augustus 2011, 18.18 uur

De politie heeft vandaag 50 van de zaterdagavond laat aangehouden 56 leden van de Molukse motorclub Satudarah weer heengezonden.

Zes zitten om diverse redenen nog vast. De leden waren aangehouden in Amsterdam-Zuid voor het verstoren van de openbare orde.

Rond tien uur controleerde een aantal politiemensen de groep in de Scheldestraat op grond van een door de burgemeester afgevaardigd noodbevel. Dit, omdat er informatie was binnengekomen dat de groep naar Amsterdam zou komen en er rekening gehouden werd met een confrontatie tussen hen en leden van motorclub de Hell’s Angels.

Het noodbevel bepaalde dat diegenen die niet in in Amsterdam wonen de stad dienden te verlaten onder begeleiding van de politie. De controle richtte zich dan ook op het vaststellen van de identiteit.

In eerste instantie verliep die controle zonder incidenten. Maar snel daarna wilde de groep massaal door de gevormde linies heenbreken en dat mondde uit in een confrontatie met de daar aanwezige Mobiele Eenheid. Er werd met flessen, tafels en stoelen gegooid. Vier politiemensen liepen daar lichte verwondingen op variërend van kneuzingen, blauwe plekken en een snijwond.

Een ME-peloton, eerder werkzaam bij de voetbalwedstrijd Ajax-FC Twente, werd ter assistentie geroepen waarna de groep werd aangehouden en afgevoerd in bussen van het Gemeentelijk Vervoer Bedrijf.

Tijdens de aanhoudingen probeerden een aantal te ontsnappen via de achterzijde van de in de Scheldestraat gelegen horecagelegenheden. Ook daar werden enkele aanhoudingen verricht.

Ter plaatse werden later twaalf messen aangetroffen. Twee verdachten bleken een kogelwerend vest te dragen en in de tuinen achter de panden werden later nog twee vuurwapens gevonden. Of deze daar zijn achtergelaten door de motorclubleden wordt onderzocht.

Voorzitter van de Hells Angelsstichting Harold Böhne zei zondag niets af te weten van een confrontatie. "Wij horen ook net als iedereen dat er een zooitje van die gasten is gearresteerd. Wij waren zelf niet in de stad en wisten niet dat Satudarah zou komen." Geruchten over spanningen tussen de beide motorclubs noemt hij opgeklopt.