Te koop: Napoleon Bonaparte

Voor een schamele 250 euro kun je eigenaar worden van niemand minder dan Napoleon Bonaparte. Althans, zijn geschilderde evenknie.

Het Amsterdam Museum roept het publiek op geld te steken in de restauratie van het schilderij De intocht van Napoleon. Voor het noodzakelijke herstel van het werk, een van de grootste schilderijen van Nederland, is 30.000 euro nodig. Dat liet het museum dinsdag weten.

Het Amsterdam Museum wil de restauratie in het eigen gebouw in de hoofdstad uitvoeren, zodat iedereen er getuige van kan zijn. Begin oktober begint het museum een actie op de eigen website, in de hoop het benodigde bedrag bij elkaar te sprokkelen.

Matthieu van Bree schilderde in 1813 De intocht van Napoleon op een doek van 6 bij 4 meter. Vanaf zondag 9 oktober is het werk na een eerste restauratie weer te zien in de Schuttersgalerij van het Amsterdam Museum. Als er genoeg geld wordt ingezameld, vindt de tweede fase van de restauratie op die plek plaats.

De figuren op het schilderij zijn voor vaste bedragen te sponsoren. Zo kunnen particulieren voor 250 euro eigenaar worden van Napoleon. Zijn paard kost 25 euro.