Start van hoofdcontent

Stad

nl

Krakers sturen aan op confrontatie

30 september 2011, 16.20 uur · Aangepast 3 oktober 2011, 10.43 uur

Krakers gaan zich niet houden aan de 'belachelijke eisen' die burgemeester Eberhard van der Laan eerder stelde. Dat laten ze middels een brief weten aan AT5.

Van der Laan gaf eerder aan het protest niet te willen verbieden maar stelde wel een aantal voorwaarden. Zo wordt de protestactie verhuisd van het Spui naar de Stopera en mogen de krakers geen bivakmutsen en beschermde kleding dragen.

Onzin, vinden de krakers. 'De organisatoren van de demonstratie weigeren de deelnemers te vragen om geen persoonlijke beschermingsmiddelen tegen eventueel overheidsgeweld mee te nemen. Dit is een keuze die elke demonstrant zelf moet maken.'

'De organisatie heeft er alle begrip voor als men, in het licht van het geweld van vorig jaar en de nu aangekondigde repressie, er voor kiest om zich niet zonder meer bloot te stellen aan gebroken ledematen en traangas', is te lezen in de brief.

'Vanzelfsprekend weigeren de krakers ook de verplaatsing van de demonstratie van het Spui naar het Waterlooplein omdat de demonstratie 'het winkelend publiek zou hinderen'.

Vorig jaar liep het protest flink uit de hand en waren er gevechten tussen de krakers en de ME waarbij gewonden vielen.

'Demonstreren mag blijkbaar alleen nog in Nederland als je belooft je als makke lammetjes uit elkaar te laten slaan op het moment dat de staat genoeg van je heeft of de ME de behoefte voelt tot een verzetje'

Volgens de krakers was het juist het ingrijpen van de ME dat er vorig jaar voor zorgde dat de betoging uit de hand liep. Ook ontkennen krakers het bestaan van de 'geweldadige organisatie het Zwarte Blok' waarover Van der Laan eerder sprak.