Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vooral bejaarden leveren wapens in

2 oktober 2011, 12.02 uur · Aangepast 4 oktober 2011, 14.26 uur

De grote wapeninleveractie van zaterdag heeft de politie 39 vuurwapens, 15 luchtdrukwapens, 3 granaten en 15 steekwapens opgeleverd. Ze kwamen vooral van bejaarden, terwijl de actie gericht was op jongeren.

De gemeente had op alle 157 middelbare scholen en mbo's in de stad flyers uitgedeeld en posters opgehangen. De focus lag dus op jongeren. Maar zaterdag kwamen vooral 70-plussers opdagen met erfstukken uit de Tweede Wereldoorlog.

Op vrijdag was er al een 95-jarige dame die een vuurwapen inleverde, vertelde een woordvoerder van de politie. "Het wapen was van haar vader geweest, die verzetsstrijder was tijdens de oorlog." De politie is tevreden met de tussenstand. "We zijn blij met ieder wapen dat van straat wordt gehaald."

Op zeven grote bureaus in Amsterdam konden mensen zaterdag hun wapens inleveren zonder dat zij er straf voor krijgen. Wel moesten zij hun legitimatie laten zien.

De politie meldt zondag dat er ook actuele wapens zijn ingeleverd. Daarnaast zijn er 1.000 kogels en 10 nep-vuurwapens afgegeven zijn op de bureaus. "Een schitterend resultaat", aldus de politie.