Start van hoofdcontent

Stad

nl

Toestemming voor kraakdemonstratie Spui

6 oktober 2011, 14.05 uur · Aangepast 23 november 2011, 17.38 uur

Amsterdamse krakers hadden afgelopen zaterdag tóch toestemming om door de Spuitstraat naar het Spui te lopen. Dit blijkt uit beelden in handen van AT5.

Op de beelden is te zien hoe kraakwoordvoerder Job in gesprek is met een agent. De agent stelt dat dat de krakers vanuit krakersbolwerk Vrankrijk naar het Spui mogen lopen, zolang ze maar niet over de Nieuwezijds Voorburgwal trekken.

Job belt de toestemming door. Maar als de demonstratie door de Spuistraat trekt worden de demonstranten toch door de ME ingesloten. Een aantal krakers wordt opgepakt.

Naderhand verklaarde burgemeester Van der Laan dat de krakers niet door de Spuistraat hadden mogen trekken. Op voorhand was aangegeven dat de demonstratie aan bepaalde voorwaarden moest voldoen, een verbod op demonstreren in de Spuistraat was er hier een van.

Krakers beweerden zondag al dat er contact was geweest over de route door de Spuistraat, dat er toestemming voor deze route was gegeven is echter door de gemeente ontkend. Donderdag staat een aantal van de zaterdag opgepakte krakers voor de rechter.

De beelden zijn vanavond te zien in het AT5 Nieuws. Ze komen uit een langere reportage van internet TV-station vice.com, zij publiceren komende maandag hun langere reportage over de demonstratie van afgelopen zaterdag.