Start van hoofdcontent

Stad

nl

Relletje in Allard Pierson Museum

14 oktober 2011, 01.33 uur · Aangepast 16 oktober 2011, 12.39 uur

De Italiaanse ambassadeur Franco Giordano is vanmiddag tijdens de opening van een grote tentoonstelling over de Etrusken in het Allard Pierson Museum boos weggelopen.

Hij deed dit nadat NOS-correspondente Andrea Vreede premier Silvio Berlusconi vergeleek met op seks beluste Etruskische koningen. Dat staat op de website van het blad Folia. Burgemeester Eberhard van der Laan probeerde de rel nog te sussen, maar het mocht niet baten. Daardoor kon ook het eerste exemplaar van de tentoonstellingsgids niet worden aangeboden.

Vreede is werkzaam voor het NOS Journaal, maar hield de speech op persoonlijke titel. Ze hield een voordracht tijdens de openingsplechtigheid, waarbij ze begon met de zin: 'Ik wil geen diplomatieke rel veroorzaken, maar…' vanaf dat moment waren ieders oren gespitst op wat ging komen. Toen haalde ze een anekdote aan waarmee de Italiaanse premier zichzelf onlangs voor gek zette in het Italiaanse parlement. Vreede tegen Folia: 'Het gaat in Italië momenteel heel erg slecht. Toen hem onlangs in het parlement werd gevraagd wat hij daaraan wilde doen, zei hij de naam van zijn partij – Il popolo dellà Libertà, voortgekomen uit de partij Forza Italia – om te willen dopen in “Forza Gnocca”. Dat betekent zoiets als “Vooruit kut”. Die anekdote vertelde ik dus. In het Nederlands, waarbij ik wel Italiaanse termen gebruikte.'

Haar toespraak was volgens aanwezigen smakeloos en zat ook nog vol fouten. Vreede zei zelf na afloop dat haar om een dergelijke speech was gevraagd door de directie van het APM.