Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vijftig tentjes op Beursplein

16 oktober 2011, 12.19 uur · Aangepast 18 oktober 2011, 12.37 uur

De betogers van Occupy in Amsterdam ontwaken zondagochtend langzaamaan. Op het Beursplein staan ongeveer 50 tentjes en overal waar je kijkt, hangen protestbordjes en spandoeken.

De nacht is zonder problemen verlopen, liet de politie weten. Rond 10 uur lagen sommige actievoerders nog te slapen na een lange nacht in hun tent, anderen warmden zich aan een kopje koffie.

De eerste discussies werden alweer gevoerd. De ingang van de effectenbeurs is volledig behangen met protestleuzen. Op de deuren staan teksten gekalkt als 'We kunnen best zonder jullie stinkgeld'.

Anna uit Amsterdam zit in haar slaapzak voor de tent. 'Ik heb amper geslapen, de hele nacht voerden mensen discussies. Heel bijzonder. Ik heb echt het idee dat we worden gehoord omdat er over de hele wereld actie wordt gevoerd.' Ze gaat later op de dag naar huis om bij te slapen. 'Maar ik kom zeker terug en als het lang doorgaat, wil ik nog wel wat nachten hier doorbrengen. Het idee is dat er een soort stadje ontstaat, mensen zullen elkaar ook aflossen.'

Het is nog niet bekend hoe lang de tentjes blijven staan. Sommige betogers hebben al aangegeven lange tijd te willen blijven.

Klik hier voor meer foto's. En hier voor de livestream vanaf het Beursplein.