Start van hoofdcontent

Stad

nl

Politie alert op nieuwe rellen

24 oktober 2011, 14.40 uur · Aangepast 24 oktober 2011, 18.28 uur

De politie houdt de Koerdische en Turkse gemeenschappen in de stad scherp in de gaten in verband met de rellen van zondag.

Zondag braken er voor en bij een Koerdisch cultureel centrum rellen uit tussen Turken en Koerden. Hierbij raakten negen mensen gewond, de politie verrichtte vijf arrestaties.  De politie verwacht niet dat er opnieuw ongeregeldheden uit zullen breken. Wel heeft de politie extra maatregelen genomen om meer geweld te voorkomen. Wat voor maatregelen dit precies zijn wil de politie niet zeggen.

De ongeregeldheden ontstonden nadat een anti-PKK protest zich uit het Centrum verplaatste naar de Sloterkade. Hier werd een Koerdisch centrum belaagd, waarbij verschillende gewonden vielen.

Volgens de organisatie van het protest protesteerden Turken en Koerden zondag gezamelijk tegen de terreuracties van de PKK. Een groep Turken, volgens de organisatie aanhangers van de nationalistische beweging de Grijze Wolven, besloot vervolgens naar het Koerdisch centrum aan de Sloterkade te trekken waarna er rellen uitbraken. De organisatie betreurt deze ongeregeldheden ten zeerste.

De Koerden eisen dat de belagers van het cultureel centrum worden opgespoord en gearresteerd. 'Wij vinden dat de Turkse gemeenschap de schuldigen zelf moet aanwijzen,' aldus een woordvoerder van de Federatie Koerden in Nederland in Het Parool.