Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Kom niet naar het Museumplein'

26 oktober 2011, 14.17 uur · Aangepast 27 oktober 2011, 18.21 uur

Elf Turkse en Koerdische organisaties roepen vandaag in een gezamelijke verklaring op de rust te bewaren en vandaag niet naar het Museumplein te gaan.

Dit is de uitkomst van een overleg tussen de organisaties, de burgemeester en de politie Amsterdam. De elf partijen kwamen woensdagmiddag met onderstaande verklaring:

'Wij betreuren wat zondag is gebeurd na de demonstratie op het Museumplein, met name in het licht van de aardbevingsramp in Oost Turkije, en wij veroordelen in het bijzonder het gebruikte geweld. Wij willen geen import van het Turks Koerdisch conflict naar Nederland en Amsterdam. Wij willen hoe dan ook geen geweld. Wij vragen iedereen een bijdrage te leveren aan het verminderen van de spanning tussen Turkse en Koerdische
Amsterdammers.

Wij roepen iedereen op: demonstreren is een grondrecht maar ga vandaag niet naar het Museumplein. Wij zullen hierover met elkaar in gesprek blijven de komende tijd.'

Dinsdag riepen jongeren elkaar op vandaag naar het Museumplein te trekken. Als gevolg van deze oproep wordt het Koerdisch Centrum aan de Sloterkade, waar zondag hevige rellen ontstonden, vandaag bewaakt.