Politiek

'Levenslang zorg voor jonge crimineel'

9 december 2011, 18.49 uur · Aangepast 10 december 2011, 12.41 uur

Als het aan wethouder Eric van der Burg (Zorg, VVD) ligt, krijgt een deel van de Top 600-veelplegers levenslange zorg.

Het gaat dan om personen die problemen of beperkingen hebben die niet te genezen zijn, zoals een lichte verstandelijke handicap. 'Ik denk dat je er niet aan ontkomt', zei wethouder Eric van der Burg (zorg, VVD) vrijdag.

Amsterdam begon begin dit jaar met het aanpakken van de zogeheten Top 600, die verantwoordelijk is voor een groot deel van de gepleegde misdrijven in de stad. Deze jonge criminelen worden op de huid gezeten door politie en justitie, maar ook door zorginstellingen.

Volgens Van der Burg was het voorheen zo dat deze jongeren wel zorg kregen in de gevangenis of via de reclassering. 'Maar er komt een moment dat de zorg je loslaat. Dat gebeurt nu dus niet meer.' Jonge criminelen met een verstandelijke beperking plegen volgens de wethouder vaak bepaalde soorten delicten: misdrijven die op korte termijn worden uitgevoerd en die snel geld opleveren. Ze denken daarbij vaak niet goed na over de gevolgen. 'Ze zijn niet bezig met: ik kan gepakt worden. Of: als ik een pistool op iemands hoofd zet en schiet, dan is hij dood'.

Amsterdam kijkt naar de mogelijkheden voor een gesloten instelling speciaal voor dit soort jonge criminelen met een beperking. Daar zouden ze dan niet alleen vastzitten, maar ook moeten worden heropgevoed.