Start van hoofdcontent

Stad

nl

Blunders bij aanbesteding speciaal OV

15 december 2011, 18.26 uur · Aangepast 14 april 2012, 00.36 uur

De gemeente moet de aanbesteding van het aanvullend openbaar vervoer, vervoer voor ouderen en mensen met een beperking, gedeeltelijk opnieuw doen. Het gaat om aanvullend openbaar vervoer van deur tot deur.

Connexxion had de aanbesteding gewonnen. Stadsmobiel was het daar niet mee eens en spande een kort geding aan tegen de gemeente. Ze hebben dit kort geding gewonnen. De gemeente maakte woensdag 14 december bekend dat ze niet in hoger beroep gaan tegen deze uitspraak. De aanbesteding moet dus over. Partijen kunnen zich weer inschrijven.

Om de aanbesteding te winnen wordt er op verschillende dingen gelet. De deelnemende partijen moeten de beste prijs-kwaliteitverhouding bieden. Maar een andere belangrijk punt is zogenaamde 'social return': het aantal werkplekken dat aangeboden wordt voor werkzoekenden. Volgens Stadsmobiel klopte er helemaal niks van de berekening die Connexxion had gemaakt. De rechter oordeelde op 5 december dat de definitie van social return onduidelijk is. Daarom kunnen partijen dit op verschillende manieren berekenen.

De aanbesteding bestond uit twee delen. Naast het aanvullend openbaar vervoer 'van deur tot deur 'is er ook nog 'deur tot deur plus en kamer tot kamer'. Deze aanbesteding is wel goed gegaan.