Stad

Geen 538-feest Koninginnedag

23 januari 2012, 17.57 uur · Aangepast 5 juli 2017, 18.36 uur · Foto: Gerard Henninger

Whatsapp

Er komt dit jaar geen 538-Koninginnedagfeest. Dit hebben radiozender 538 en de gemeente Amsterdam maandagmiddag bekend gemaakt.

Na intensief onderzoek naar het RAI plein, is definitief besloten het feest niet door te laten gaan. De gemeente Amsterdam wil in verband met de veiligheid het aantal bezoekers beperken tot 60.000. Daarvoor was een vorm van toegangscontrole nodig, bijvoorbeeld door kaartverkoop. Radio 538 vindt dat het 538-Koninginnedagfeest van het volk is en daar geen kaartverkoop bij hoort.

In november gaf de gemeente aan niet langer een grootschalig 538-feest te willen met Koninginnedag op het Museumplein. Ondanks een grootschalige handtekeningenactie was de gemeente onverbiddelijk: het feest moest verhuizen. Begin december maakten Amsterdam en de radiozender bekend dat het feest in 2012 voor de Rai plaats zou vinden, maar ook dit feest gaat nu dus niet door.

De muziekoptredens op het door Radio 538 georganiseerde Oranjefeest op het Museumplein trokken vorig jaar 300.000 bezoekers verspreid over de hele dag. Amsterdam en Radio 538 praten wel over alternatieve scenario's voor een koninginnedagfeest in de hoofdstad vanaf 2013.

Jan-Willem Brüggenwirth, algemeen directeur Radio 538 stelt 'met pijn in het hart afscheid te nemen van het succesvolle Koninginnedagfeest'. 

Burgemeester Van der Laan geeft aan dat er 'in goed overleg is gekeken naar de mogelijkheid om Radio 538 een andere locatie te geven. Maar veiligheid staat voorop. Koninginnedag in Amsterdam is altijd een groot Oranje-feest geweest. Dat moet ook zo blijven.' 

Whatsapp