Cultuur

'Stuur Van Goghs op tour'

26 januari 2012, 10.51 uur · Aangepast 26 januari 2012, 11.26 uur

D66 en Red Amsterdam willen een aantal schilderijen van Van Gogh die begin volgend jaar mogelijk in een depot belanden de stad uit sturen.

Het Van Gogh Museum sluit in september van dit jaar voor een aantal maanden de deuren vanwege een verbouwing. De eerste maanden van de werkzaamheden zullen de topstukken daarom te zien zijn in de Hermitage. Voor de periode tussen februari en mei zijn echter nog geen afspraken gemaakt.

Het Van Gogh is weliswaar in overleg met de Hermitage om ook voor deze maanden een oplossing te vinden, maar als het aan D66 en Red Amsterdam ligt doet de stad er verstandiger aan een deel van de stukken voor die periode uit te lenen.

'Een verlenging van de expositie in het Hermitage of elders in de stad na februari gaat de gemeente Amsterdam waarschijnlijk veel geld kosten. Geld dat Amsterdam niet heeft. Om toch werk te kunnen exposeren zou het Van Gogh een deel van de collectie ter promotie van Amsterdam de wereld in kunnen sturen,' stelt D66.

In 2011 ging ook een elftal schilderijen van Hollandse Meesters, waaronder een werk van Van Gogh, naar China ter ondersteuning  van een handelsmissie. In ruim een maand tijd kwamen daar 175.000 bezoekers op af. 'Een dergelijk succes is zeker voor herhaling vatbaar,' denkt Red Amsterdam