Stad

NL
V

D66: stop rondvaartboot voor schaatsers

31 januari 2012, 14.25 uur · Aangepast 31 januari 2012, 17.24 uur

Als het aan D66 ligt stoppen de rondvaartboten met varen door het centrum van de stad om de ijslaag in de grachten de kans te geven te groeien.

Om de boten uit het centrum te weren bestaat een IJsnota, die door partij voor de deelraadsvergadering van stadsdeel Centrum is gezet. Doel van de nota is om bij een aanhoudende vorstperiode eerder tot een vaarverbod over te gaan om zo het schaatsen op de grachten mogelijk te maken.  
 
'Toen er in de winter van '79 mede dankzij de D66-ijsnota voor het eerst werd geschaatst leverde dat prachtige ansichtkaarten op. Het zou mooi zijn als we, ondanks de veranderingen in het klimaat, dit jaar een aantal mooie nieuwe prenten met een digitale camera kunnen maken', aldus D66-deelraadslid Thijs Kleinpaste.
 
Ook in januari 2010 gold er enige tijd een vaarverbod in het centrum van de stad. Dat jaar vroor het echter niet hard genoeg om daadwerkelijk te schaatsen op de gracht. 

Ook Waternet heeft inmiddels al actie ondernomen om de schaatsliefhebber tegemoet te komen. Vanwege de vorstperiode legt Waternet in Amsterdam een groot aantal gemalen stil. Ook geldt er op een aantal rivieren en kanalen een vaarverbod.