Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Minister berispt voor opsluiten krakers

1 februari 2012, 12.07 uur · Aangepast 3 februari 2012, 09.09 uur

Minister Gerd Leers (Immigratie, Integratie en Asiel) had geen toestemming mogen geven om een kraakster die zich niet wilde identificeren op te sluiten in de vreemdelingenbewaring.

Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. Op 5 juli 2011 werd kraakpand Schijnheilig aan de Passeerdersgracht ontruimd. Bij deze ontruiming werden circa 150 demonstranten opgepakt. 52 van hen werden opgesloten in een vreemdelingencel, omdat zij zich niet wilden identificeren. De rechter was eerder van mening dat demonstranten terecht in vreemdelingenbewaring waren gezet.

De hoogste bestuursrechter vindt dat er niets was wat erop duidde dat de kraakster illegaal in Nederland verbleef. Voordat de ontruiming van het kraakpand begon, waren er ook geen aanwijzingen dat er vreemdelingen onder de krakers waren.

Ook is het volgens de Raad van State gebruikelijk dat demonstranten zich niet willen identificeren bij de ontruiming van een kraakpand. Dat wil niet zeggen dat zij de de vreemdelingenwet al dan niet respecteren, aldus de rechters.