Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Sjeik de mond snoeren gevaarlijk idee'

16 februari 2012, 16.25 uur · Aangepast 17 februari 2012, 09.00 uur

Debatcentrum De Balie baarde donderdag opzien door een omstreden sjeik uit te nodigen voor een debat.

'Gevaarlijke ideeën de mond snoeren is een gevaarlijk idee.' Zo verdedigt directeur Yoeri Albrecht van debatcentrum De Balie in Amsterdam donderdag zijn besluit om sjeik Haitham al-Haddad uit te nodigen. Hij kwam met die uitnodiging nadat de Vrije Universiteit (VU) een symposium met de omstreden shariageleerde annuleerde.

Albrecht schrijft op Twitter dat ,,de vrije en open samenleving'' erin gelooft verder te komen door debat. ,,Juist door je kop in het zand te steken voor onwelgevallige meningen kunnen ze voortwoekeren.'' Of Al-Haddad daadwerkelijk naar De Balie komt, is nog onduidelijk.

De organisator van het symposium, de Islamitische Studentenvereniging Amsterdam (ISA), was vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar. Zij meldde woensdag wel nog op de eigen website dat de inschrijving voor het evenement gewoon doorgaat.

Het symposium zou aanvankelijk vrijdag en zaterdag plaatsvinden op de VU. Die besloot het echter te annuleren omdat een academisch debat niet meer mogelijk zou zijn door alle ophef. Zo was een Kamermeerderheid tegen de komst van Al-Haddad naar Nederland. Hij zou onder meer haatzaaiende uitspraken over Joden hebben gedaan.