Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

A'damse rover: 'je schijt niet in je eigen buurt'

7 maart 2012, 12.22 uur · Aangepast 27 november 2012, 16.49 uur

Amsterdamse overvallers slaan steeds vaker hun slag buiten de stad. Dagblad De Pers sprak met drie Amsterdamse overvallers: 'je schijt niet in je eigen buurt'.

Rachid, Jamal en Azmi (gefingeerde namen) zijn alle drie midden twintig. Ze doen in de krant uit de doeken waarom ze uitwijken naar Almere, Lelystad of zelfs Limburg. 'Iedereen met een beetje hersens weet dat je, hoe noem je dat, niet in je eigen buurt moet schijten. Alleen als je geen rooie cent hebt doe je een overval om de hoek. En dan ontstaan de problemen,' verklaart Jamal.

De stad is eigenlijk alleen nog interessant voor momenten van wanhoop, of voor amateurs. 'Er valt niks meer te halen. De politie kent je, juweliers beveiligen zich beter en het is hier zo goed als kaalgeplukt. Alle avondwinkels en juweliers zijn al meerdere keren overvallen,' zegt Jamal.

Niet dat overvallen in de stad helemaal verleden tijd zijn. Denk bijvoorbeeld aan de fatale overval op juwelier Fred Hund in 2010. Dat er slachtoffers vallen is volgens Rachid echter niet per se de schuld van de overvallers. 'Als juweliers beter meewerken wordt het niet zo gewelddadig.' Hij heeft ook nog een tip voor jonge rovers. 'Hier is het pistool, dit is het plan, daar moet je toeslaan en zo kom je weer weg.' Het is geen geen aanmoediging, stelt Rachid. 'Ze zijn er toch al mee bezig, zo doen ze geen domme dingen.'

De landelijke overvalcoördinator van de Raad va Korpschefs bevestigt het uitwijken van Amsterdamse criminelen. Een overval op een geldloper van Brinks, onlangs in het Brabantse Leende, is hier een voorbeeld van. 'Het wordt in Amsterdam steeds moeilijker om niet gepakt te worden. Sommige Amsterdamse verdachten die elders worden gearresteerd zijn niet eens actief in hun eigen stad. Het verbaast mij niet als ze ook de grens over gaan,' laat zijn woordvoerder weten.