Start van hoofdcontent

Cultuur

NL
V

Gevaarlijk blauw licht Vondelpark gedoofd

21 maart 2012, 14.54 uur · Aangepast 22 maart 2012, 20.54 uur

Het blauwe licht in het Vondelpark is alweer gedoofd. De verlichting bleek te gevaarlijk en veroorzaakte zelfs ongelukken.

Het Vondelpark werd sinds 7 maart blauw verlicht. Snel daarna zorgde de blauwe lampen al voor een hoop onrust onder Amsterdammers. De lichten zouden enge en onveilige situaties creëren. Stadsdeel Zuid heeft naar aanleiding van berichtgeving in Het Parool bevestigd dat de blauwe verlichting in het park inderdaad te gevaarlijk was.

Waarschuwingsborden mochten niet baten. 'We konden de verkeersveiligheid niet meer garanderen', aldus stadsdeelvoorzitter Paul Slettenhaar. Directe aanleiding voor het doven van de blauwe lampen zijn een aantal botsingen tussen fietsers, joggers en zelfs wandelaars. Vorige weekeinde waren er drie aanrijdingen, waarvan één ernstige. Een fietser werd met een hersenschudding en een kapot gebit afgevoerd naar het ziekenhuis.

'Het is een nare keuze want het was een schitterend project, maar het was niet meer te verantwoorden', stelt Slettenhaar. Tot 25 maart zouden alle 275 lantaarns in het park een blauwe gloed afgeven. De blauwe verlichting behoorde tot een kunstwerk van de Britse kunstenaar en filmmaker Steve McQueen.