Whatsapp

Politiek

Vd Laan doet niet mee aan 'illegalenquotum'

21 maart 2012, 15.10 uur · Aangepast 22 maart 2012, 15.05 uur

Burgemeester Van der Laan heeft zich vanmiddag duidelijk uitgesproken tegen de doelstelling van het kabinet om 4800 illegalen op te pakken.

Maatschappelijke instellingen konden zich woensdag in zeven verschillende steden in het land uitspreken over de rechten van de mensen zonder verblijfsvergunning. Burgemeester Van der Laan zegde zijn medewerking toe en kreeg bij een bijeenkomst in de Koffiekamer van het Stadhuis het 'paspoort van Amsterdam, basisrechten voor mensen zonder verblijfsvergunning' overhandigd. Het Amsterdams Solidariteits Komitee Vluchtelingen (ASKV) overhandigde het boekje.

Van der Laan liet weten dat hij het belangrijk vindt dat Amsterdam een humane stad moet blijven. Hij kan zich dan ook absoluut niet vinden in het onlangs ingevoerde 'illegalenquotum' door minister van Immigratie & Asiel Gerd Leers.

Het kabinet wil dat de politie dit jaar 4800 illegalen oppakt, om die vervolgens het land uit te kunnen zetten. Dat is 35 procent meer dan vorig jaar. Tot nu toe werd er alleen gejaagd op criminele illegalen, maar nu moet de politie ook illegalen oppakken die niet in de criminaliteit zitten.

Whatsapp