Stad

Krakers bezetten panden Javastraat

25 maart 2012, 18.17 uur · Aangepast 27 maart 2012, 14.14 uur

Een grote groep krakers heeft vanmiddag twee panden aan de Javastraat in Oost bezet.

Zij protesteren zo tegen de ontruimingsronde die dinsdag plaatsvindt. De krakers vinden dat het ontruimen van kraakpanden zorgt voor lege woningen en dat het speculatie met vastgoed in de hand werkt.

'Het volledig slopen van prima bewoonbare sociale huurwoningen om ze vervolgens als triest omhulsel te verkopen aan snelle yuppen staat volgens ons symbool voor de manier waarop woningbouwcorporaties lak hebben aan de huurders.' volgens kraker Otto.

De panden die nu gekraakt zijn, werden in 2006 aangekocht door de winkeliersfamilie Lindeman voor ruim twee miljoen euro. In de panden zaten toen sociale huurwoningen. In 2008 kocht Ymere de panden, voor ongeveer drie miljoen euro. Toen woonden er enkel anti-krakers in. De panden zijn vervolgens gestript en gaan nu in de verkoop voor ongeveer een half miljoen per pand.

De krakers vinden het verdacht dat Ymere zoveel verlies neemt op de panden. Ook rijst de vraag hoe de familie Lindeman in twee jaar tijd alle vaste, sociale huurders uit de panden heeft weg weten te krijgen.

De politie bevestigt dat de kraak heeft plaatsgevonden, maar wil niet zeggen wat ze nu gaat doen. 'Dat zeggen wij nooit', aldus een woordvoerder.

Klik hier voor meer foto's van de kraak.