Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Geen huldiging Ajax 29 april of 2 mei

25 april 2012, 14.41 uur · Aangepast 27 april 2012, 15.46 uur

Op zowel zondag 29 april als woensdag 2 mei wordt Ajax niet gehuldigd in Amsterdam.

Bij een kampioenschap op 29 april of 2 mei volgt de huldiging donderdagavond 3 mei op het Arenapark aan de zuidkant van de Arena. Als er ongeregeldheden uitbreken op 29 april of 2 mei overweegt de gemeente de hele huldiging af te blazen.

Ajax kan op zondag 29 april kampioen worden. Hiervoor moeten de Amsterdammers uit bij FC Twente winnen en moeten Feyenoord en AZ in een onderling duel gelijkspelen. 'Op die avond is het echter niet mogelijk om
een huldiging te organiseren. Door Koninginnenacht is het volledige personeel van de politie en overige hulpdiensten al ingeroosterd. Ook geven vervoerders aan dat zij onvoldoende capaciteit hebben,' stelt de gemeente.

Mocht het komende zondag niet lukken krijgt Ajax woensdag 2 mei een herkansing. Dan speelt de ploeg van Frank de Boer thuis tegen VVV. Maar omdat deze wedstrijd pas om 20.00 uur begint zou een huldiging te laat afgelopen zijn om alle supporters op tijd naar huis te krijgen.

Mocht Ajax op 6 mei kampioen worden, dan is de huldiging op de dag zelf.

Burgemeester Van der Laan omschreef een kampioensfeest op de 29e een kleine twee weken terug al als een 'rampscenario'

De burgemeester zei toen ook dat de voorbereidingen op een eventuele huldiging inmiddels aan de gang zijn. 'Want een van de lessen uit het verleden is dat als je te laat begint, je in de problemen komt.'

Op 15 mei vorig jaar vierde Ajax zijn 30ste landstitel. Daarbij verzamelden honderdduizenden mensen zich op het Museumplein. Er werd voor vier ton schade aangericht aan het in aanbouw zijnde Stedelijk Museum. In totaal raakten zo'n 160 mensen gewond tijdens de huldiging. Sommigen hadden snijwonden door gebroken glas en ook raakten vele tientallen bezoekers verdrukt in de mensenmassa. De politie arresteerde 64 relschoppers.