Start van hoofdcontent

Politiek

nl

D66: 'Ambtenaar moet werken op 1 mei'

2 mei 2012, 14.48 uur · Aangepast 3 mei 2012, 15.14 uur

In plaats van een dag met gesloten stadhuis en vrije ambtenaren wil D66 van 1 mei liever een 'bijzondere werkdag' maken.

De dichte Stopera zorgde gisteren al bij de nodige politici voor ergernis. D66 Amsterdam wil dan ook dat ambtenaren op 1 mei een normale werkdag hebben. Met een speciaal tintje, dat dan weer wel.

'We kunnen deze extra werkdag benutten om de dienstverlening aan de Amsterdammers merkbaar te verbeteren,' stelt de partij. 'Dat kan door op deze dag geen vergaderingen en werkoverleggen in te plannen maar te streven naar maximale bereikbaarheid voor de Amsterdammer. Ook moeten we de 1 mei gebruiken voor zaken als het wegwerken van achterstanden in informatieverzoeken en de behandeling van bezwaarschriften' aldus D66-raadslid Carlien Roodink.

De extra vrije dag schrappen gaat overigens geen cent extra opleveren. 'Afschaffing van deze extra vrije dag leidt niet direct tot besparingen omdat het salaris van ambtenaren er niet door wijzigt. De Dag van de Arbeid heeft  een symbolische waarde. Die willen we behouden door te laten zien dat de overheid zich juist op deze dag extra inzet voor haar burgers.'

Tijdens de behandeling van de begroting voor 2013 zal een voorstel worden gedaan voor de zogenaamde Dag van de Dienstverlening.

Ook de VVD laat bij monde van Maurice Piek weten helemaal klaar te zijn met de vrije dag voor ambtenaren op 1 mei; 'wij strijden al jaren voor het afschaffen van deze vrije dag,' aldus de liberalen.