Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kraakpand Zeeburgerdijk ontruimd

10 mei 2012, 17.20 uur · Aangepast 12 mei 2012, 02.56 uur

Het onlangs door studenten gekraakte bedrijfspand aan de Zeeburgerdijk is donderdagmiddag ontruimd.

Foto: Martin Damen / Archief

Een woordvoerder van De Alliantie laat weten dat er op het moment van de ontruiming nog drie studenten aanwezig waren in het pand. Twee van hen zijn opgepakt. De politie bevestigt dat het pand is ontruimd. 'Het pand is zondag gekraakt, gisteren is besloten tot een spoedontruiming. Er zijn twee arrestaties verricht. Beide verdachten probeerden te vluchten,' laat een woordvoerder weten.

De Alliantie reageert opgelucht op de ontruiming. 'Het pand is onmiddelijk door ons bewoond. We zijn blij dat we het pand terughebben, het verkeert in redelijke staat.'

De studenten meenden dat de waarde van het gebouw na aankoop van De Alliantie met een half miljoen euro gestegen zou zijn. Ook zou het pand langdurig hebben leeggestaan. De krakers vonden dat het gebouw een sociale functie moest behouden en wilden met de kraak een statement maken tegen De Alliantie.

Van deze lezing klopte volgens De Alliantie echter weinig. Stichting Impuls zat volgens de woningbouwvereninging tot half maart in het pand. Van langdurige leegstand was dus geen sprake. Ook is de waarde van het gebouw volgens de woningbouwvereniging niet gestegen. De bestemming van het pand is ook al bekend: er komt een opslagruimte.