Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Geen ondergrondse stalling Leidseplein

16 mei 2012, 14.52 uur · Aangepast 19 mei 2012, 14.16 uur

De plannen voor een ondergrondse fietsenstalling op het Leidseplein zijn van tafel. De stalling valt veel duurder uit dan aanvankelijk was geraamd en de bouw zou 4 tot 5 jaar bouwoverlast opleveren.

Dit heeft de gemeente woensdag bekendgemaakt. Het college van B&W en het dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum vinden de aanleg van een stalling onder het Kleine-Gartmanplantsoen onhaalbaar. Een grote investering, 30 miljoen euro waar eerst krap 18 miljoen euro was geraamd, noemt de gemeente 'op het moment dat er veel bezuinigd moet worden' onverantwoord.

De gemeente richt zich nu op het bedenken van een alternatief plan. In 2020, zo is de verwachting, is er behoefte aan 3900 fietsparkeerplekken op het Leidseplein. Nu zijn dat er ongeveer 1800.

Het ombouwen van de voormalige gymzalen van het Barlaeus, een fietsplatform boven de Lijnbaansgracht bij de Zieseniskade en een fietsflat boven de Lijnbaansgracht bij de Melkweg zijn alternatieven. Ook een ondergrondse stalling op het Raamplein, het inrichten van tijdelijke spitsvakken op de uitgaansavonden en het omzetten van een aantal autoparkeerplaatsen in fietsparkeerplekken worden onderzocht.

In maart begon de gemeente met een grote campagne om een einde te maken aan de fietschaos op het Leidseplein.