Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'Rekenfout' 10 miljoen, SP en D66 boos

22 mei 2012, 18.03 uur · Aangepast 29 november 2012, 11.40 uur

De SP en D66 willen opheldering van het stadsbestuur over een rekenfout van 10 miljoen euro die is gemaakt bij de bezuinigingsopgave op gesubsidieerde arbeid.

Volgens beide partijen heeft wethouder Van Es de gemeenteraad verkeerd voorgelicht. Op 21 september meldde Van Es dat gesubsidieerde banen de stad 42 miljoen euro per jaar kosten. De hoge kosten waren een van de redenen voor het stadsbestuur om de regeling voor gesubsidieerde banen versneld af te bouwen, waardoor 1.300 mensen hun baan dreigen te verliezen.

Maar naar nu blijkt kosten de banen de stad geen 42, maar 32 miljoen euro per jaar. De kosten zijn dus een stuk lager dan de wethouder de raad vorig jaar heeft voorgehouden, zo stellen SP en D66.

SP'er Maureen van der Pligt: 'Het gaat om een heleboel mensen die hun baan kwijtraken door deze bezuiniging.  Klasse-assistenten, speeltuinmedewerkers en vele medewerkers in de kunst- en cultuursector. Als dit betekent dat het college 10 miljoen euro overhoudt, dan wil ik graag dat er nog zoveel mogelijk van deze belangrijke banen worden gered.'

De SP en D66 gaan woensdag vragen stellen in de raad over de rekenfout.