Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Minister: 'Sharia-Belg niet naar A'dam'

25 mei 2012, 12.56 uur · Aangepast 27 mei 2012, 17.42 uur

Minister Opstelten (Justitie) verwacht niet dat de omstreden woordvoerder van Shari4Belgium komende zaterdag in Amsterdam aanwezig zal zijn.

Dit blijkt uit een antwoord van de minister op Kamervragen van Achmed Marcouch en Sharon Dijksma (PvdA) over de komst van Fouad Belkacem, ook wel bekend als Abu Imran.

'Ik verwacht niet dat genoemde persoon (Belkacem red.) Nederland daadwerkelijk zal bezoeken,' stelt Opstelten. 'Marokko heeft België in 2008 om zijn uitlevering verzocht wegens handel in verdovende middelen. België levert echter geen Belgische staatsburgers uit aan Marokko. Indien betrokkene in Nederland zou worden aangetroffen doet zich een dergelijke belemmering niet voor.'

Marcouch en Dijksma stelden, net als PVV-Kamerlid Joram van Klaveren, vragen over de komst van Belkacem omdat er angst bestond dat deze op zou roepen tot geweld. Eind vorig jaar verstoorden aanhangers van Sharia4Belgium nog een bijeenkomst in debatcentrum De Balie. Een aantal van hen zaten daarvoor een paar dagen vast.

Belkacem kreeg eerder dit jaar nog een celstraf van de Antwerpse rechtbank voor het aanzetten tot haat tegen niet-moslims. Hij loopt echter nog steeds vrij rond omdat hij niet op de zitting verscheen en daarna ook niet is aangehouden om zijn straf uit te zitten.