Cultuur

De KunstRAI is weer terug

30 mei 2012, 17.10 uur

De KunstRAI is terug van weggeweest. Zo'n 70 Nederlandse galerieën exposeren en verkopen tot en met zondag hedendaagse kunst in de RAI.

De KunstRAI werd van 1985 tot en met 2005 in Amsterdam gehouden. De jaren daarna ging de beurs verder als Art Amsterdam, om internationaler te zijn en de link met Amsterdam te benadrukken. De directie van Art Amsterdam besloot de kunstbeurs dit jaar naar Noord te verplaatsen en het evenement in het najaar te houden, om beter aan te sluiten op de internationale kunstbeurskalender.

Dit stuitte echter op weerstand van kunsthandelaren, waarop de editie van Art Amsterdam dit jaar werd geannuleerd. 'Galeriehouders wilden niet naar Noord en wilden de beurs houden in mei, als afsluiting van het seizoen', legde directeur Erik Hermida van de KunstRAI woensdag uit. Handelaren vroegen hem de KunstRAI daarom nieuw leven in te blazen.

De hernieuwde KunstRAI is compacter, zonder galerieën uit het buitenland. 'Het is een spontane beurs met veel vrijheid', zegt Willy Hoogland van Jaski Art Gallery. 'Er zijn geen regels, iedereen mag laten zien wat hij wil.'