Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Petitie tegen ontruiming Villa Friekens

2 juni 2012, 13.32 uur · Aangepast 21 juni 2012, 21.20 uur

Actievoerders zijn een petitie begonnen voor Villa Friekens, een kraakpand aan de Kadoelenweg in Noord.

De bewoners van het pand hebben te horen gekregen dat zij in de volgende ontruimingsronde zullen worden meegenomen. Deze week gaan de krakers in gesprek met burgemeester Van der Laan en de eigenaar van het pand, waar zij al tien jaar wonen. Op 12 juni is er een kort geding over de zaak.

Volgens de bewoners heeft de politie zelf de eigenaar benaderd om te vragen of deze het pand ontruimd wilde hebben. De eigenaar heeft volgens de krakers nog geen concreet bestemmingsplan voor het gebouw en zal er na de ontruiming anti-krakers inplaatsen.

De bewoners staan naar eigen zeggen op goede voet met de buurt, het stadsdeel en de wijkpolitie. Zij zijn dan ook zeer verontwaardigd over het feit dat zij het gebouw moeten verlaten. 

De krakers hebben de volgende verklaring online gezet: 'Op 1 oktober 2010 ging het kraakverbod van start, kraken is vanaf dat moment een delict. Villa Friekens moet nu ontruimd worden, puur en alleen omdat de wet dat toelaat en niet omdat er een plan mee is. Dat een wet gehandhaafd wordt als middel om een doel te bereiken is tot daar aan toe, maar dat een wet gehandhaafd wordt als doel op zich, zonder reden, is toch te gek voor woorden?'