Start van hoofdcontent

Stad

nl

Schiphol mag ganzen vergassen

6 juni 2012, 12.22 uur · Aangepast 7 juni 2012, 15.03 uur

Het vergassen van ganzen rond luchthaven Schiphol mag gewoon doorgaan. Dat heeft de rechtbank in Haarlem dinsdag geoordeeld.

De Faunabescherming had een kort geding aangespannen maar dat heeft niet geholpen. Het doden van de ganzen moet voorkomen dat de vogels botsen met vliegtuigen, die daardoor in de problemen kunnen komen.

De maatregel staat in een convenant over het tegengaan van overlast door vogels op Schiphol dat onlangs werd getekend door staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu). Het vergassen is een van die maatregelen. De provincie gaf hier onlangs toestemming voor het vergassen van ganzen en dit begon maandag al.

De Faunabescherming had aangedragen dat het effectiever is om op de akkers rond Schiphol gewassen te telen waar ganzen niet van houden. Dan komen ze vanzelf niet meer. De rechtbank oordeelt echter dat dit op korte termijn niet helpt.

Staatssecretaris Atsma zei in april dat het aantal ganzen rond Schiphol sinds 2005 is vertienvoudigd. Het zijn er nu zo’n 50.000. Vorig jaar gebeurde het een paar honderd keer dat een vogel met een vliegtuig botste.