Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'Taalachterstand jongeren schokkend'

9 juni 2012, 14.14 uur · Aangepast 11 juni 2012, 19.44 uur

Wethouder Andrée van Es wil de jeugdwerkloosheid in de stad aanpakken met het geven van taalcursussen en sollicitatietrainingen.

Nu zijn tienduizend jongeren werkeloos, oftewel 14% van alle jongeren tot 25 jaar, schrijft Het Parool. De nood is vooral hoog onder mbo'ers. Van Es wil de komende twee jaar ongeveer 2800 jongeren aan een baan helpen. Ook wil zij het aantal schoolverlaters fors terugdringen, met 2000 dit jaar en 1350 in 2013.

'Ik hoor te vaak van werkgevers dat ze liever jongeren van boven Alkmaar of voorbij Nieuwegein aannemen, vooral vanwege de slechte houding van Amsterdamse jongeren ten opzichte van werk,' aldus Van Es.

Volgens Van Es missen de jongeren basisvaardigheden, zoals op tijd komen en netjes groeten. 'Maar ook de taal blijft een probleem. Dat is schokkend! Die kinderen hebben altijd in Nederland op school gezeten en vinden dan geen werk omdat ze te slecht Nederlands spreken.'

Ook is de wethouder geschrokken van het naar verhouding grote aantal allochtone werkloze jongeren. 'Zij hebben vaak onrealistische verwachtingen. Ze denken dat werkgevers voor hen in de rij staan of ze overschatten zichzelf en raken gedemoraliseerd.'

Om de jongeren te helpen, zal de gemeente intensieve taalcursussen van drie tot zes maanden, sollicitatiecursussen of trainingen werknemersvaardigheden aanbieden. Volgend jaar begint een proef met twee scholen.