Stad

A'dam gaat prostitutie meer reguleren

15 juni 2012, 19.26 uur · Aangepast 18 juni 2012, 11.08 uur

Amsterdam gaat een aantal maatregelen invoeren om misstanden in de prostitutie aan te pakken.

Zo wordt het verboden om 'dubbele shifts' te draaien en moeten raamexploitanten een bedrijfsplan opstellen waarin goede werkomstandigheden voor de prostituees moet worden gewaarborgd. Ook komt er een taaltoest om hun zelfstandigheid te bepalen.

Ook wil de gemeente sneller optreden bij signalen van gedwongen prostitutie en mensenhandel. Amsterdam laat de nieuwe maatregelen per 1 januari 2013 ingaan.

Burgemeester Van der Laan: 'Prostitutie is een kwetsbaar beroep. Er is vaak sprake van een ongelijke machtspositie van exploitanten ten opzichte van prostituees. Deze machtspositie moet doorbroken worden en misstanden beter aangepakt. Het kan namelijk niet zo zijn dat prostituees worden afgestraft als ze opkomen voor hun rechten.'

Er zijn tussen de 5000 en 8000 prostituees in Amsterdam. Hoeveel daarvan precies het slachtoffer zijn van mensenhandel, dwang en uitbuiting, is niet bekend. Schattingen lopen uiteen van 8 tot 90%. Maar zelfs met 8% dwang gaat het om honderden vrouwen die gedwongen worden tot betaalde seks.

Ook de Tweede Kamer buigt zich over de kwestie. Zo komt er een landelijke registratieplicht voor prostituees en wordt de minimumleeftijd verhoogd van 18 naar 21 jaar. Bovendien komt er een landelijk register voor geweigerde en ingetrokken vergunningen voor prostitutiebedrijven.