Politiek

Omstreden wethouder wil naar Den Haag

22 juni 2012, 17.03 uur · Aangepast 10 januari 2013, 10.44 uur

Whatsapp

Een opvallende naam op de GroenLinks-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen: Kees Diepeveen, nu nog wethouder in Noord, wil de Haagse politiek in.

Opvallend? Ja. Op de speciale verkiezingswebsite van GroenLinks staat onder het kopje; 'Kees Diepeveen: nabij aan mensen', te lezen wat Diepeveen motiveert om de Haagse politiek in te stappen. 'Kees wil zich in de Kamer inzetten om het vertrouwen van mensen in de politiek terug te brengen', is een van zijn redenen om over te stappen naar onze politieke hoofdstad.

Maar juist Diepeveen lag enkele jaren geleden behoorlijk in de clinch met zijn kiezers. Bewoners zagen dat in 2006 op een braakliggend terrein aan de Stoombootweg in Noord asbest werd verpulverd. Zij uitten hun bezorgdheid bij het stadsdeel, maar wethouder Diepeveen wuifde die bezwaren weg.

Onderzoek wees uit dat de gezondheid van de bewoners in gevaar was geweest en een rechtszaak volgde. Het stadsdeel (lees: Diepeveen) verloor de zaak en moest een flinke boete betalen.

De rechter oordeelde verder dat Diepeveen wist dat er asbest op het terrein lag en dat hij dus bewust een risico had genomen. Woedende bewoners eisten zijn vertrek. Maar toen AT5 met enkele van hen verhaal ging halen bij de wethouder, werden bewoners, verslaggever en cameraploeg door de beveiliging het stadsdeelkantoor uitgezet.

Uiteindelijk debatteerde de deelraad over de kwestie, maar Diepeveen bleef rustig op het pluche zitten, Wel bood hij een, nogal mager, excuusje aan aan de bewoners. Een excuus dat, ongetwijfeld, tot flink wat vertrouwen van mensen in de politiek zal hebben geleid...

Whatsapp