Start van hoofdcontent

Stad

nl

De Bruid van Bakker Baard

16 juli 2012, 13.02 uur

In de kapel van Het Machinegebouw (Westergasfabriek)

Het monumentale kunstwerk The Bride – A Therapeutic Catwalk van ontwerper/kunstenaar Simon de Boer, misschien het meest bekend als Bakker Baard, is van 20 t/m 22 juli gratis te bezoeken in het Machinegebouw van de Westergasfabriek. The Bride is een monumentale bruidsjurk gemaakt uit 300 kilo gedragen trouwjaponnen en heeft een sleep van 80 meter, een patchworkwerk met totaal 1.6 km naad.

The Bride duikt elk jaar op een andere locatie op. De tentoonstelling is opgesteld als een catwalkshow. Naast de jurk ziet de bezoeker video’s van anonieme dansende bruiden. Zo nu en dan klinkt er een koorstuk. Beiden werden speciaal voor The Bride gemaakt. Simon de Boer: “De installatie is feitelijk een ruimte voor reflectie op thema’s als de liefde, het huwelijk, het verglijden van de tijd, de vergankelijkheid.” Over het ontstaan van The Bride schreef Simon de Boer een essay: de catalogus bij de tentoonstelling. Het exposeren van The Bride is een jaarlijkse traditie geworden.

Na de Oude Kerk (2010) en de Nieuwe Kerk (2011) wordt het werk dit jaar getoond in Het Machinegebouw op de Westergasfabriek. De kapel van Het Machinegebouw is een populaire trouwlocatie op het terrein, een perfecte setting om The Bride te tonen. De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door alle huurders van de Westergasfabriek.