Start van hoofdcontent

Stad

nl

Toeristen overnachten bij A'dammers thuis

31 juli 2012, 17.55 uur · Aangepast 9 augustus 2012, 12.09 uur

In tijden van crisis zal je toch aan je geld moeten komen. Daarom zetten steeds meer Amsterdammers een kamer (of zelfs hun hele appartement) te huur op internet, dat meldt de NOS.

Toeristen en andere geïnteresseerden kunnen tegen betaling overnachten in de stad. Via websites als Airbnb.com  kunnen de kamers en appartementen worden aangeboden. Volgens Airbnb.com staat Amsterdam in de top 10 meest populaire steden waar ruimtes worden verhuurd.

Woningcorporaties zijn minder blij met het succes van de sites omdat er ook ruimtes van sociale huurwoningen worden verhuurd en dat is niet toegestaan. De verhuur van een kamer in je eigen koopwoning mag gewoon, daar is zelfs belastingvrijstelling voor. Maar onderverhuur van sociale huurwoningen is illegaal, tenzij een corporatie er toestemming voor heeft gegeven. En dat gebeurt alleen in speciale gevallen, niet voor dit soort verhuur.

De Amsterdamse woningcorporatie Ymere heeft inmiddels een 'huurfraudeteam' opgezet om verhuurders van sociale huurwoningen op te sporen. Een complicerende factor bij het tegengaan van huurfraude is dat op de sites geen precieze adressen te vinden zijn van de verhuurders. Die krijg je pas te zien als je een ruimte boekt.